Uprzejmie informujemy, że od 1 grudnia 2023 r. Szpital Św. Leona przystąpił do programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach pn. „Dobry posiłek w szpitalu”.
W ramach pilotażu wszystkie posiłki przeznaczone dla naszych pacjentów są przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka. Zawiera on informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, wartości energetycznej i odżywczej oraz obecności alergenów. Program ma szczególne znaczenie dla właściwego żywienia pacjenta przebywającego w warunkach szpitalnych, bo odpowiednie żywienie stanowi integralną część całego procesu leczenia.
Codziennie, od poniedziałku do piątku będą publikowane zdjęcia co najmniej dwóch posiłków, spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.
Załączniki:
2. Oznaczenie alergenów oraz oznaczenia wskaźników odżywczych