|
Lekarz:
Lek. med Tomasz Kiszka - specjalista gastroenterologii
dr. med Wojciech Kosikowski - specjalista gastroenterologii
Pielęgniarka:
Aneta Wanat
Piętro: II
Pracownia endoskopii czynna w poniedziałki, środy, piątki
459595220
Odpowiednie przygotowania należy rozpocząć na 7 dni przed kolonoskopią:
- przerwać przyjmowanie preparatów żelaza;
- osoby przyjmujące leki antyagregacyjne (hamujące czynność płytek krwi) typu clopidogrel, ticagrelor itp. – powinni przestać je przyjmować po wcześniejszej konsultacji z lekarzem, który zlecił stosowanie tych leków;
- osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe typu sintrom, syncumar, xarelto, pradaxa, eliquis, acenocumarol – powinny koniecznie skontaktować się z lekarzem prowadzącym leczenie przeciwzakrzepowe w celu modyfikacji leczenia;
- chorzy na cukrzycę oraz inne poważne choroby przewlekłe mogące wpływać na przygotowanie do badania muszą wcześniej skontaktować się ze swoim lekarzem, aby indywidualnie ustalić szczegółowy plan postępowania;
- przerwać spożywanie owoców pestkowych, zwłaszcza z drobnymi pestkami (kiwi, truskawki, winogrona) oraz pieczywa z ziarnami, musli, siemienia, maku itp. Należy również unikać spożywania buraków czerwonych (buraki fałszują kolor śluzówki jelita).
Na 3 dni przed badaniem kolonoskopii należy
- nie spożywać posiłków stałych;
- wskazana jest dieta płynna - dowolna ilość kawy, herbaty, wody, soków bez miąższu owocowego oraz zup bez warzyw i dodatków.
W dniu poprzedzającym badanie kolonoskopii
- można zjeść jedynie śniadanie, bez napojów gazowanych i mleka;
- należy rozpoocząć stosowanie doustnych leków przeczyszczających (makrogoli lub fosforanów). W każdej pracowni ednsoskopowej, wykonującej kolonoskopię, przekazuje się pacjenotm informacje na temat przygotowania do badania oraz preparatów do zażycia.
|
|
|